Bas Eickhout

Vrijdag 14 december: Laatste onderhandelingen in volle gang

Het einde van de klimaattop begint in zicht te komen. De laatste onderhandelingen zijn in volle gang. Dat gebeurt op basis van een nieuwe tekst van het rulebook. Op veel onderdelen lijkt men grotendeels overeenstemming gevonden te hebben. Er staan echter nog een aantal heikele kwesties open.

Donderdag 13 december: Wachten op nieuwe tekst

Hoe voeren we het Parijs-akkoord precies uit? Op deze klimaattop moet een zogenaamd ‘rulebook’ aangenomen worden. Maar vergis je niet, dit rulebook bepaalt niet het succes van deze top, dat zal het ophogen van nationale klimaatplannen moeten zijn. Al proberen de spindoctors van de EU juist het succes van een rulebook te claimen, zodat die klimaatplannen naar de achtergrond verschuiven. 

Woensdag 12 december: Europa spint om gebrek aan leiderschap te verhullen

Eurocommissaris Cañete

Drie jaar geleden, op de klimaattop van Parijs, maakten onderhandelaars de weg vrij om van COP24, deze klimaattop dus, het moment te maken waarop landen hun ambitie zouden opschroeven. Maar dat lijkt echter niet te gaan gebeuren. Er wordt alvast voorgesorteerd op een nieuw moment: een extra top georganiseerd door de VN in 2019. Opnieuw dreigt uitstel. Maar we kunnen inmiddels wel stellen dat Europa lijkt te falen voor de eerste grote leiderschapstest na het wegvallen van Amerika. Brusselse spindoctors draaien overuren om dat beeld te voorkomen.

Europarlement scherpt Europees energiebeleid aan

Stemming in het Europees Parlement

Het Europees Parlement stemde woensdag over drie stukken wetgeving die de ruggengraat vormen voor de Europese Energie-unie en Europees beleid op energiebesparing en duurzame energie tot 2030 vastleggen. “Ondanks dat de EU-landen op de rem blijven staan, ligt er nu een bescheiden voorstel van het Europarlement om richting het klimaatakkoord van Parijs te bewegen”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout.

Maandag 10 december: Europa draait om de hete brij heen

De tweede week van de klimaattop is van start gegaan. De ministers druppelen binnen, en dat is urgent. De technische onderhandelingen beginnen stroever te lopen, er is smeerolie nodig. Het is tijd voor politieke toezeggingen en er moeten politieke knopen doorgehakt worden. 

Podcast: Mooie klimaatbeloftes zijn er genoeg, maar waar blijft het beleid?

De klimaattop in Katowice is begonnen, de Europese Commissie kwam met prachtige vergezichten om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken (maar vergeet beleid aan te scherpen) en in Nederland bespreekt de Tweede Kamer de klimaatwet van Jesse Klaver. Tijd voor een nieuwe klimaatpodcast met Europarlementariër Bas Eickhout.

Luister nu

Milieucommissie Europarlement steunt GroenLinks-plan voor lagere CO2-uitstoot vrachtwagens

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout kreeg donderdag steun van de Milieucommissie van het Europees Parlement om CO2-normen voor vrachtwagens aan te scherpen. “Een hogere ambitie is niet alleen absoluut noodzakelijk, maar ook haalbaar voor de transportsector.”

Europarlement eist daden bij woorden: CO2-reductie moet naar min 55% in 2030

Het Europees Parlement wil de daad bij het woord voegen om het klimaat te beschermen. In aanloop naar de VN-klimaattop in Polen eist het dat Europa in 2030 55 procent minder CO2 uitstoot. “Als we beloven om het Parijs-akkoord te halen, dan moeten we natuurlijk ook het beleid erop aanpassen”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout tevreden.

CO2 en auto's: Duitse regering gijzelt uitvoering klimaatakkoord

De Europese ministers van Milieu laten een grote kans liggen om de CO2-uitstoot voor auto’s en bestelwagens zodanig te verminderen dat Europa op termijn zou kunnen voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Europarlementariër Bas Eickhout: “Duitsland laat het al afweten één dag nadat het de klimaatwetenschappers van het IPCC op indrukwekkende wijze opriepen tot een beperking van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden Celsius.”

Eickhout naar eerste klimaattop van 'niet-landen' in Californië

Voor de eerste keer in de geschiedenis vindt er in San Francisco een wereldwijde klimaattop plaats die volledig gericht is op zogeheten ‘non-state actors’. Het gaat om organisaties (lokale overheden, steden, ngo’s, investeerders) die niet aan de onderhandelingstafel van een reguliere klimaattop zitten maar wel klimaatbeleid kunnen voeren. Deelnemers zijn onder andere de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, VN speciaal gezant Michael Bloomberg en Europarlementariër Bas Eickhout. 

Pagina's

Abonneren op RSS - Bas Eickhout

Update

Wij houden je graag op de hoogte van het belangrijkste klimaatnieuws.

AANMELDEN