COP21

Het belangrijkste besluitvormende orgaan binnen het klimaatverdrag (zie ook UNFCCC). Elk jaar komen de 192 landen die het klimaatverdrag ondertekend hebben bijeen om de overleggen over de voortgang. Dit jaar in Parijs is de eenentwintigste bijeenkomst, vandaar de naam COP21.

Europees Parlement geeft haar zegen aan klimaatakkoord

Europa ratificeert klimaatakkoord

Het Europees Parlement stemde dinsdag met een overweldigende meerderheid in met de ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs door de Europese Unie. Alhoewel de stemming slechts een formaliteit was, blijft het niettemin een historische gebeurtenis.

Europese ratificatie van klimaatakkoord: Alle seinen staan op groen

Het is de Europese Unie dan toch gelukt om op het tijd het klimaatakkoord van Parijs te ratificeren. De Europese milieuministers gaven zojuist hun goedkeuring, de stemming volgende week in het Europarlement is een formaliteit. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij met het resultaat: “Als de druk hoog is, dan lukt het de Europese ministers eindelijk om tot een besluit te komen, met als gevolg dat de EU op de komende klimaattop in Marrakesh gewoon aan de onderhandelingstafel zit.”

Is Nederland straks alleen een toeschouwer in het wereldwijde klimaatakkoord?

Iedereen die het klimaatnieuws op de voet volgt, kan het moeilijk missen: Alles draait momenteel om de ratificatie van het wereldwijde klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs werd gesloten. Terwijl belangrijke landen als China, de VS en Brazilië het akkoord snel officieel bekrachtigden, lopen de Europese Unie en de EU-landen het risico om een internationaal modderfiguur te slaan. Als ratificatie te traag gaat, dan kan het verdrag al ingaan zónder dat de EU op de volgende klimaattop in Marrakesh mag meepraten.

Europees Parlement ratificeert klimaatverdrag Parijs

De milieucommissie van het Europees Parlement gaf donderdag haar goedkeuring aan het klimaatverdrag van Parijs, het akkoord dat vorig jaar december bij de klimaattop werd bereikt. Daardoor is Europa weer een stap dichter bij officiële ratificatie. Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks en coördinator voor de Europese Groenen op klimaatbeleid, schreef mee aan dit rapport en wil snelle ratificatie.

Bas Eickhout schrijft Klimaatmores, radicaal naar een andere norm

Europarlementariër Bas Eickhout beschrijft in zijn nieuwe boek Klimaatmores hoe klimaatbeleid tot stand komt.

Klimaat: Europese Commissie probeert beloftes Parijs op lange baan te schuiven

“Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu heeft werk te doen aankomende vrijdag”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. Europese milieuministers komen die dag bijeen om de woensdag uitgekomen analyse van de Europese Commissie over de implicaties van het Verdrag van Parijs voor het klimaatbeleid van de EU te bespreken.

Wat het klimaatakkoord betekent voor Nederland en de Europese Unie

De Europese Unie ging in haar beleid altijd uit van het streven om klimaatverandering te beperken tot twee graden. Dat is nu – dankzij het akkoord in Parijs – achterhaald: Klimaatverandering moet ver onder de twee graden blijven en we moeten alles op alles gaan zetten om het tot anderhalve graden te beperken. We zetten de gevolgen daarvan voor Europa en voor Nederland op een rijtje.

Tien vragen en antwoorden over het Akkoord van Parijs

Tien vragen en antwoorden over het Akkoord van Parijs

In de trein van Parijs naar huis schreef Europarlementariër Bas Eickhout tien antwoorden op de meestgestelde vragen over het akkoord op de klimaattop: Het Akoord van Parijs.

Klimaatakkoord luidt einde tijdperk van fossiel in

Vanavond is het Verdrag van Parijs definitief tot stand gekomen. Het betekent dat het Kyoto Protocol eindelijk een opvolger krijgt. Dit akkoord, gesloten op de klimaattop in Parijs, is de grootste stap op klimaatgebied in twintig jaar en betekent het einde van het fossiele tijdperk.

Analyse nieuw klimaatverdrag: Anderhalve graad binnen bereik

Het Franse voorzitterschap kwam om 13.30u met haar laatste voorstel voor een nieuwe klimaatakkoord. De presentatie die er aan vooraf ging werd met luid applaus ontvangen. Zo luid, dat het moeilijk voor te stellen was dat er nog landen bezwaar zouden maken. Toch is dat wat de VS momenteel aan het doen is. Ze hebben problemen met het feit dat geëist wordt dat er over de gehele economie maatregelen genomen moeten worden om CO2-uitstoot terug te dringen. Achter de schermen probeert men nu tot een oplossing te komen. Om 17.30u zullen de landen plenair met een reactie komen. Als alles goed gaat en niemand bezwaar maakt dan zal de tekst aangenomen worden.

Pagina's

Abonneren op RSS - COP21