COP22

Klimaattop Marrakesh trekt zich niks aan van Trump

Klimaattop Marrakesh trekt zich niks aan van Trump

"Klimaatactie staat definitief op de mondiale agenda, maar de uitvoering van de deal in Parijs moet versnellen." Dat concludeert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na de afsluiting van de klimaattop vrijdagnacht in Marrakesh. Eickhout woonde namens het Europees Parlement de top bij en stelt vast dat de steun voor het ingezette beleid weliswaar onveranderd positief is, maar dat concrete actie steeds urgenter wordt.

Analyse: Geld, het laatste heikele punt in Marrakesh

Een COP zou geen COP zijn zonder onenigheid over geld. Nu we de laatste dag van onderhandelen ingaan, blijkt ook tijdens de COP22 dit weer het punt te zijn waarbij alles uiteindelijk valt of staat. Als er geen overeenstemming wordt bereikt over geld voor klimaatadaptatie, dan zou er weleens geen afsluitend COP-besluit kunnen komen.

Op zoek naar lichtpuntjes

Op zoek naar lichtpuntjes

De klimaattop nadert haar einde. Twee weken lang sprak de wereld over de verdere invulling van het akkoord van Parijs. Het blijkt uiteindelijk flink zoeken naar lichtpuntjes, want de verwachtingen die er tot de verkiezingen van Trump waren, zijn flink getemperd. Toch mogen we niet ontevreden zijn. Ondanks Trump, of misschien wel dankzij Trump, is de wereld eensgezind over de aanpak van klimaatverandering. We moeten door, het moet sneller, het moet ambitieuzer. Maar op papier klinken die woorden nog niet voldoende door.

John Kerry

Wie komt er na John Kerry?

Daar staat ie dan. John Kerry. Sinds de begin jaren zeventig al bezig met het milieu en het klimaat. Hij ontmoette zijn vrouw in Rio, in 1992 op de conferentie Duurzame Ontwikkeling. Als minister van Buitenlandse Zaken voor de Verenigde Staten stak hij op deze klimaattop een ijzersterke speech af over zijn legacy.

Klimaatupdate: Dinsdag 15 november

Dag 2 zit erop. De gebruikelijke dinsdag van een klimaattop. Er gebeurt heel veel en toch weer niks. Iedereen zat in spanning te wachten op een anouncement van Trump, maar die kwam niet. De stress zit er behoorlijk in, blijkt. Ondertussen zou je hopen dat Europa het leiderschap dat zij verloren had aan Obama en China snel zou terugpakken. Maar helaas, ook Europa durft nog geen grote stappen te zetten.

COP22 Marrakesh: Europees Parlement neemt stevige positie in

Stemming in het Europarlement

Het Europees Parlement nam donderdag een ambitieus rapport aan waarin het zijn eisen uiteenzet voor de klimaattop in het Marokkaanse Marrakesh van 7 tot en met 18 november. Europarlementariër Bas Eickhout schreef mee namens de Europese Groenen: “Het Europees Parlement geeft duidelijk het signaal af dat er na het Akkoord van Parijs doorgepakt moet worden. De Europese Unie moet in Marokko laten zien dat het beloftes omzet in daden.”

Is Nederland straks alleen een toeschouwer in het wereldwijde klimaatakkoord?

Iedereen die het klimaatnieuws op de voet volgt, kan het moeilijk missen: Alles draait momenteel om de ratificatie van het wereldwijde klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs werd gesloten. Terwijl belangrijke landen als China, de VS en Brazilië het akkoord snel officieel bekrachtigden, lopen de Europese Unie en de EU-landen het risico om een internationaal modderfiguur te slaan. Als ratificatie te traag gaat, dan kan het verdrag al ingaan zónder dat de EU op de volgende klimaattop in Marrakesh mag meepraten.

Abonneren op RSS - COP22