De strijd van Eickhout voor schone biobrandstoffen

Biobrandstoffen. Dat klinkt hartstikke groen en duurzaam, maar dat is het zeker niet altijd. Sterker nog, het verbouwen van gewassen voor biobrandstoffen gaat vaak ten koste van tropisch regenwoud en andere bossen. Het Europarlement heeft volgende week een unieke kans om daar wat aan te doen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout neemt de leiding in nieuwe wetgeving.

Brandstof tanken

Dit is het eerste deel van een serie over het duurzame energiepakket waar het Europarlement aanstaande woensdag over stemt.

Biobrandstoffen bestaan uit plantaardige grondstoffen en houden zo – in theorie – de CO2-kringloop in stand, ze zouden klimaatneutraal zijn. Maar dan is wel belangrijk hoe de gewassen geproduceerd worden, legt Eickhout uit. “Gaat het ten koste van regenwoud? Of gaat het ten koste van voedselproductie? Dan zijn het geen ‘schone’ biobrandstoffen en moeten we ervan af.”

Eickhout is rapporteur op het dossier biobrandstoffen, dat betekent dat hij namens het Europarlement wetgeving mag opstellen. Een uitdagende, maar zware taak, omdat er maar liefst 120 lobbyisten zijn die zich met dit dossier bezighouden. Zij proberen de wetgeving die Eickhout voorstelt zo veel mogelijk af te zwakken. Het belooft dus een spannende week te worden.

Palmolie

De meest beruchte biobrandstof is palmolie. De productie daarvan in tropische gebieden heeft desastreuze gevolgen voor het regenwoud. Hele gebieden worden eerst platgebrand – dat geeft een enorme uitstoot – waarna er grootschalig oliepalm wordt verbouwd, met als gevolg dat de grond snel uitput.

Eickhout verwacht dat hij er in slaagt om een meerderheid achter z’n voorstel te krijgen om in ieder geval palmolie vanaf 2021 niet meer als duurzame energie te erkennen. 

Europese gewassen

Maar het probleem met biobrandstoffen is een stuk breder dan alleen palmolie. Ook in de Europese Unie worden er gewassen geteeld voor biobrandstoffen. En de intensieve productie ervan is in veel gevallen zelfs schadelijker voor ons klimaat dan fossiele brandstoffen zijn. De afbouw van deze slechte biobrandstoffen ligt politiek een stuk gevoeliger, met name vanwege de enorme Europese landbouwlobby.

Eickhout stelt voor om de limiet voor deze slechte Europese biobrandstoffen geleidelijk te af te bouwen. De EU-landen besloten eind vorig jaar echter om in plaats van deze limiet af te willen bouwen, de vraag juist te willen stimuleren. Veel Europarlementariërs met een boeren achterban lijken die lijn te willen volgen. Het zal voor Eickhout een grote uitdaging worden om ze toch aan boord te krijgen.

Het Europarlement stemt volgende week woensdag over de voorstellen van Eickhout. Daarna moet hij onderhandelen met de Europese ministers om tot een gezamenlijke Europese wet te komen.

Update

Wij houden je graag op de hoogte van het belangrijkste klimaatnieuws.

AANMELDEN

Klimaatmores

Bas Eickhout schreef Klimaatmores, daarin geeft hij een blik achter de schermen op de klimaattoppen.

Klimaatmores
Bestel via Libris.nl