Eickhout naar eerste klimaattop van 'niet-landen' in Californië

Voor de eerste keer in de geschiedenis vindt er in San Francisco een wereldwijde klimaattop plaats die volledig gericht is op zogeheten ‘non-state actors’. Het gaat om organisaties (lokale overheden, steden, ngo’s, investeerders) die niet aan de onderhandelingstafel van een reguliere klimaattop zitten maar wel klimaatbeleid kunnen voeren. Deelnemers zijn onder andere de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, VN speciaal gezant Michael Bloomberg en Europarlementariër Bas Eickhout. 

Het is geen toeval dat de top in de Verenigde Staten plaatsvindt, want ruim een jaar geleden stapte de Amerikaande president Donald Trump uit het Parijsakkoord. Een van de doelen van deze bijeenkomst nu is de wereld te tonen dat Trump uit het Parijsakkoord gestapt mag zijn, maar dat de VS nog steeds meedoet. 

We schreven hoe Trump uit het Parijsakkoord stapte in juli 2017.

We Are Still In

Nu, een jaar na het desastreuze besluit van Trump hebben zo’n 3.500 federale staten, steden, bedrijven, investeerders, universiteiten en ngo’s zich verenigd in de We Are Still In-beweging. Gezamenlijk garanderen ze, onder leiding van Jerry Brown, de gouverneur van Californië, dat de VS, ook zonder de federale overheid, de klimaatverplichtingen uit het Parijsakkoord nakomt. Deze toezeggingen zijn niet alleen op het gebied emissiereducties, maar ook als het gaat om internationale financiële verplichtingen. 

Ondanks de vele toezeggingen is de lijst met deelnemers die tot nu toe werkelijk hun doelstellingen aanleveren toch minder lang. Enkele daarvan zijn de (auto)stad Detroit, Ohio University, de staat New York en investeerder Bloomberg. Anderzijds zorgt het project voor wel voor rust. Landen hebben het gevoel dat ondanks de negatieve rol die de Amerikaanse federale overheid speelt, er nog wel tot op zekere hoogte gebouwd kan worden op de Verenigde Staten.

Ambitieuze top

“Take ambition to the next level”, aldus de organisatie van de Global Climate Summit. Doel is zoveel mogelijk nieuwe wereldwijde afspraken te maken met organisaties op het gebied van CO2-reducties en klimaatfinanciering. Dat moet vervolgens de nationale regering onder druk zetten strengere verplichtingen aan te gaan in aanloop naar de klimaattop COP24 in Polen - hét moment voor de Nederlandse overheid om haar Europese reductiedoelstelling van 55 procent uit het regeerakkoord te realiseren.

Eickhout reist namens het Europees Parlement naar San Francisco. Daar zal hij niet alleen buitenlandse actoren informeren over de laatste Europese ontwikkelingen, maar ook lobbyen voor een ambitieuzer wereldwijd klimaatbeleid. Uiteraard zullen de officiële onderhandelaars, zoals de Europese Commissie namens de EU-landen, ook aanwezig zijn. “Dat biedt een mooie kans de EU-klimaatambitie wederom te promoten”, aldus Eickhout.

Update

Wij houden je graag op de hoogte van het belangrijkste klimaatnieuws.

AANMELDEN

Klimaatmores

Bas Eickhout schreef Klimaatmores, daarin geeft hij een blik achter de schermen op de klimaattoppen.

Klimaatmores
Bestel via Libris.nl