En dat is drie: derde klimaatakkoord in maand tijd een feit

Eerst ratificatie van het Parijs-akkoord. Toen een overeenkomst over het compenseren van uitstoot door vliegtuigen. En nu ook een internationaal verdrag voor het uitfaseren van superbroeikasgassen. Bas Eickhout, GroenLinks-Europarlementariër en rapporteur van de Europese wetgeving op F-gassen, is tevreden met de vrijdag afgesloten deal, die de Europese wetgeving volgt. Eickhout presenteerde eerder deze week de positieve economische resultaten van 'zijn' wetgeving.

Airconditioning

“Deze onderhandelingen vonden in Rwanda in de schaduw van de twee andere akkoorden plaats, maar ze zijn niet minder belangrijk. Internationale uitfasering van F-gassen scheelt ons straks een halve graad aan opwarming van de aarde”, aldus Eickhout.

Montreal Protocol

Na zeven jaar onderhandelen besloten vrijwel alle landen ter wereld vrijdag, diep in de nacht, om het Montreal Protocol uit te breiden naar F-gassen. Dat Montreal Protocol is het meest succesvolle internationale akkoord ooit: het pakte het gebruik van CFK's aan en zorgde dat we niet met een gat in onze ozonlaag zitten.

Eickhout: “F-gassen worden onder andere gebruikt in koelkasten en airco’s. Eén F-gasdeeltje is gemiddeld net zo schadelijk als ruim tweeduizend CO2-deeltjes. Waar we CFK's uitgebannen hebben voor het milieu, worden nu F-gassen uitgebannen wegens klimaatverandering. Een zeer succesvol milieuakkoord is nu dus uitgebreid tot klimaatakkoord. Dat is bijzonder. Niet voor niks stond onder andere de Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry op het podium in Kigali.”

Europa als voorvechter

In 2014 nam de Europese Unie, als eerste ter wereld, ambitieuze F-gaswetgeving aan. Vanaf dat moment is het een internationale voorvechter geworden voor uitbreiding van het Montreal Protocol. Eickhout was de rapporteur van deze wetgeving namens het Europees Parlement. Deze week toonde hij aan dat de lobby die destijds tegenover hem stond ongelijk heeft gekregen: de wetgeving is niet alleen succesvol tegen klimaatverandering maar is ook nog eens een boost voor de economie.

“De Europese wetgeving is cruciaal geweest voor het behaalde succes. De EU heeft laten zien dat het mogelijk is om grootschalig over te stappen op natuurlijke alternatieven. Europese bedrijven kunnen die straks overal ter wereld gaan installeren. Het toont weer eens hoe belangrijk het is om als overheid koploper te durven zijn op milieugebied”, aldus Bas Eickhout.

Klimaatmores

Bas Eickhout schreef Klimaatmores, daarin geeft hij een blik achter de schermen op de klimaattoppen.

Klimaatmores
Bestel via Libris.nl