energie

Klimaat en energie: Zonneschijn is schaars in zomerpakket Europese Commissie

Hoogspanningskabels

Europarlementariër Bas Eickhout wordt niet warm van het 'zomerpakket voor klimaat en energie' die de Europese Commissie woensdag presenteerde. “De Europese Commissie legt haar oren teveel te luister bij de gevestigde industriële orde en verliest daarbij de consumenten en de strijd tegen klimaatverandering uit het oog.” In het zomerpakket staan onder andere voorstellen voor het herzien van het Europese emissiehandelssysteem (ETS), de wetgeving voor energielabels en de toekomstige vormgeving van de Europese energiemarkt.

Schone energie en groene economie

Door over te schakelen op schone energie bestrijden we klimaatverandering, creëren we banen én zijn we minder afhankelijk van dubieuze landen.

1500 extra windmolens langs snelwegen

Het Rijk moet grond langs snelwegen beschikbaar stellen voor extra windmolens. “Zo kunnen we echt een grote stap zetten richting meer schone energie”, stelt Bram van Ojik, de politiek leider van GroenLinks. Snelwegen vormen logische lijnen om windmolens langs te plaatsen. Bovendien geldt in de buurt van snelwegen een beperking voor bewoning vanwege het lawaai van de auto’s.

Nederlandse overheid moet financieel deelnemen in schone energie

De Nederlandse staat moet financieel deelnemen in het opwekken van schone energie. Dat zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren in het debat over het Energieakkoord. "De Nederlandse staat verdient nu geld aan het oppompen van gas en olie. Voor een gezonde economische toekomst kunnen we onze pijlen beter gaan richten op zon en wind.”

Fossiele subsidies zijn vijf keer hoger dan de steun voor duurzame energie

Hernieuwbare energie. Zeg het op het juiste moment bij het verkeerde feestje en je hoort de ene dooddoener na de andere. Duurzaam levert geen winst op, kunnen nooit fossiele brandstoffen vervangen en zorgen voor hogere energieprijzen. En als klap op de vuurpijl: duurzame energie draait alleen op subsidie. Volslagen onzin, want als er een energievorm gesubsidieerd wordt dan is het olie. De Groenen strijden al een tijd voor een snellere overgang naar duurzame energie en een toekomst zonder olie en gas. In Lima begint de rest van de wereld ook langzamerhand in te zien dat fossiel uit gefaseerd moet worden.

Eickhout wil Canadese teerzandolie weren uit Europa

Als het aan de Europese Commissie ligt, dan gaat de deur voor het extreem vervuilende teerzandolie uit Canada wagenwijd open. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout probeert daar aanstaande woensdag in de milieucommissie van het Europarlement een stokje voor te steken door bezwaar te maken tegen de richtlijn die gaat over de kwaliteit van transportbrandstof.

Klimaatcollege: klimaat en energie in de Europese Unie

De GroenLinks-werkgroep Exact organiseerde vijf lezingen van vooraanstaande deskundigen over klimaatverandering, één van de grootste uitdagingen van onze tijd vanuit verschillende oogpunten bekeken.

"Zware tijden" heeft Europarlementariër Bas Eickhout op de eerste sheet van zijn presentatie over klimaatbeleid staan. Het klimaat heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad, vertelt hij tijdens zijn lezing bij de GroenLinks-werkgroep Exact. Sinds het falen van de klimaattop in Kopenhagen, nu vijf jaar geleden, is er van effectief klimaatbeleid nog maar weinig terechtgekomen. Het uitbreken van de economische crisis in 2008 hielp daar ook al niet aan mee. Ineens stond de klimaatcrisis een stuk minder hoog op de agenda dan in de jaren voor de economische crisis.

Eurotop toont gebrek aan leiderschap op klimaatbeleid

Welk Europa kies jij?

Europarlementariër Bas Eickhout is verbijsterd over het gebrek aan leiderschap bij de Europese regeringsleiders om tot een besluit over klimaatbeleid te komen waarmee internationaal voor de dag te komen is. Op de eurotop slaagden de achtentwintig regeringsleiders er in om alle ambitie die nog in het al verzwakte voorstel zat, er verder uit te halen.

Acht vragen en antwoorden over het Europees klimaat- en energiebeleid voor 2030

Schoorsteen

De Europese regeringsleiders komen donderdag en vrijdag samen in Brussel om hun standpunt te bepalen voor het Europese klimaat- en energiebeleid voor 2030.  Het belang van deze eurotop is niet te overschatten omdat het ook de beleidslijnen uitzet richting de internationale klimaattop in Parijs volgend jaar. In dit artikel beantwoorden we de acht vragen over het Europees klimaat- en energiebeleid.

Kamer wil bindende doelen voor schone energie

De Tweede Kamer steunde dinsdag een voorstel van GroenLinks en de ChristenUnie voor een verplichte Europese doelstelling voor schone energie. Premier Mark Rutte wilde de doelen liever vrijblijvend houden. Door het voorstel van GroenLinks moet het kabinet zich nu hard maken voor een bindende doelstelling per Europese lidstaat voor schone energie.

Abonneren op RSS - energie