Nieuws gefilterd op Europa

Klimaat en energie: Zonneschijn is schaars in zomerpakket Europese Commissie

Europarlementariër Bas Eickhout wordt niet warm van het 'zomerpakket voor klimaat en energie' die de Europese Commissie woensdag presenteerde. “De Europese Commissie legt haar oren teveel te luister bij de gevestigde industriële orde en verliest daarbij de consumenten en de strijd tegen klimaatverandering uit het oog.” In het zomerpakket staan onder andere voorstellen voor het herzien van het Europese emissiehandelssysteem (ETS), de wetgeving voor energielabels en de toekomstige vormgeving van de Europese energiemarkt.

Lees verder

Meer maatregelen nodig om emissiehandelssysteem weer op de rails te zetten

Het Europees Parlement stemt woensdag over de invoering van een mechanisme dat bij moet dragen aan het herstel van het Europese emissiehandelssysteem ETS. Medeonderhandelaar Bas Eickhout is tevreden, maar waarschuwt voor teveel optimisme: “We zetten een eerste stap. Structurele problemen lost het echter niets op, dat moet met een grote ETS-herziening die de Europese Commissie volgende week presenteert.” Desondanks prijst de internationale pers het resultaat van onder andere Eickhout als een Landmark Carbon Deal.

Lees verder

G7 over klimaat: Mooie woorden vragen om concrete acties

De zeven grootste induistrielanden (de G7) publiceerde maandagmiddag haar slotverklaring. Het gedeelte over klimaatverandering miste cruciale details, maar ook de algemene bewoording die er wel in staat, vraagt om een verandering van koers. Europarlementariër Bas Eickhout: “Waar het om draait is dat deze algemene woorden omgezet woorden in concrete acties.”

Lees verder

Wat moet de klimaattop in Parijs opleveren? Onze acht aandachtspunten

Er begint meer aandacht te komen voor de klimaatonderhandelingen die aan het eind van het jaar in Parijs zullen plaatsvinden. Een goed moment dus om eens op een rijtje te zetten wat een ambitieus nieuw klimaatakkoord idealiter zou moeten bevatten, wat de insteek van de Europese Unie moet zijn, en wat er na Parijs moet gebeuren voor een aarde die niet meer dan twee graden opwarmt. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout maakt een analyse en zet zijn acht aandachtspunten op een rij.

Lees verder

2015: Op weg naar Parijs

Eind november vindt in Parijs de volgende klimaattop (COP21) plaats. Namens de Europese Groenen volgt Europarlementariër Bas Eickhout de onderhandelingen op de voet. Zijn belangrijkste taak? Ervoor zorgen dat de Europese Unie alles op alles zet om tot een zo ambitieus mogelijk klimaatakkoord te komen.

Voordat de klimaattop begint, moeten er nog een heleboel hobbels overwonnen worden. Het hele jaar door vinden er bijeenkomsten plaats waarbij er al over onder andere nationale doelstellingen en klimaatfinanciering wordt gesproken. We zetten de belangrijkste data (vanuit een EU-perspectief) op een rijtje.

Lees verder

Pagina's