Europa

Vacature: vervanging voor de Verenigde Staten gezocht (v/m/x)

Het feit dat we het Parijsakkoord hebben, is te danken aan de bilaterale relaties tussen China en de Verenigde Staten onder Obama. Nu deze motor achter de klimaatonderhandelingen is weggevallen, is het stukken moeilijker geworden om tot concrete afspraken te komen. De EU staat te popelen om de positie van de VS over te nemen. De Chinezen kijken echter de kat uit de boom. Het is als met elke andere relatie: het gaat om vertrouwen. 

Europees Parlement wil meer ambitie op klimaattop in Parijs

Stemmingen in het Europarlement

“Het Europees Parlement wil meer ambitie van Europa zien dan hetgeen de Europese milieuministers vorige maand afspraken.” Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat een ruime meerderheid van het Europees Parlement zich schaarde achter een ambitieuze visie voor het nieuwe wereldwijde klimaatakkoord dat eind dit jaar in Parijs gesloten moeten worden.

Milieucommissie Europarlement: Europa moet met meer ambitie naar klimaatonderhandelingen

De milieucommissie van het Europees Parlement nam woensdagochtend een ambitieus rapport aan waarin ze haar eisen uiteenzet voor het nieuwe mondiale klimaatakkoord dat eind dit jaar in Parijs moet worden afgesloten. “De stemming laat zien dat er breed politiek draagvlak is om de EU ambitieuzer de klimaatonderhandelingen in te laten gaan dan dat het huidige onderhandelingsmandaat aangeeft”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

EU-onderhandelingsmandaat voor klimaattop Parijs schiet te kort

De Europese milieuministers bij elkaar.

Europarlementariër Bas Eickhout betreurt het dat de Europese milieuministers vrijdag de kans niet grepen om tot een ambitieuzere uitkomst te komen voor het onderhandelingsmandaat van de EU bij de klimaatonderhandelingen in Parijs. Eind van dit jaar komen regeringsleiders daar bijeen met als doel om tot een bindend klimaatakkoord te komen om zo de temperatuurstijging onder de twee graden te houden.

Klimaat en energie: Zonneschijn is schaars in zomerpakket Europese Commissie

Hoogspanningskabels

Europarlementariër Bas Eickhout wordt niet warm van het 'zomerpakket voor klimaat en energie' die de Europese Commissie woensdag presenteerde. “De Europese Commissie legt haar oren teveel te luister bij de gevestigde industriële orde en verliest daarbij de consumenten en de strijd tegen klimaatverandering uit het oog.” In het zomerpakket staan onder andere voorstellen voor het herzien van het Europese emissiehandelssysteem (ETS), de wetgeving voor energielabels en de toekomstige vormgeving van de Europese energiemarkt.

Klimaatbeleid in Nederland en Europa

Klimaat houdt zich niet aan grenzen, daarom werken we samen in de EU; maar ook Nederland moet aan de slag.

Europese Commissie presenteert roadmap klimaattop Parijs; ambitieniveau moet omhoog

De Europese Commissie presenteerde woensdag haar plannen voor de strijd tegen klimaatverandering na 2020. De lancering van deze roadmap is een belangrijke stap naar de internationale klimaattop in Parijs aan het eind van dit jaar. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat Europa nu al werkt aan een strategie voor de klimaatonderhandelingen, al moet het ambitieniveau nog flink opgekrikt worden.

Klimaatcollege: klimaat en energie in de Europese Unie

De GroenLinks-werkgroep Exact organiseerde vijf lezingen van vooraanstaande deskundigen over klimaatverandering, één van de grootste uitdagingen van onze tijd vanuit verschillende oogpunten bekeken.

"Zware tijden" heeft Europarlementariër Bas Eickhout op de eerste sheet van zijn presentatie over klimaatbeleid staan. Het klimaat heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad, vertelt hij tijdens zijn lezing bij de GroenLinks-werkgroep Exact. Sinds het falen van de klimaattop in Kopenhagen, nu vijf jaar geleden, is er van effectief klimaatbeleid nog maar weinig terechtgekomen. Het uitbreken van de economische crisis in 2008 hielp daar ook al niet aan mee. Ineens stond de klimaatcrisis een stuk minder hoog op de agenda dan in de jaren voor de economische crisis.

Eurotop toont gebrek aan leiderschap op klimaatbeleid

Welk Europa kies jij?

Europarlementariër Bas Eickhout is verbijsterd over het gebrek aan leiderschap bij de Europese regeringsleiders om tot een besluit over klimaatbeleid te komen waarmee internationaal voor de dag te komen is. Op de eurotop slaagden de achtentwintig regeringsleiders er in om alle ambitie die nog in het al verzwakte voorstel zat, er verder uit te halen.

Acht vragen en antwoorden over het Europees klimaat- en energiebeleid voor 2030

Schoorsteen

De Europese regeringsleiders komen donderdag en vrijdag samen in Brussel om hun standpunt te bepalen voor het Europese klimaat- en energiebeleid voor 2030.  Het belang van deze eurotop is niet te overschatten omdat het ook de beleidslijnen uitzet richting de internationale klimaattop in Parijs volgend jaar. In dit artikel beantwoorden we de acht vragen over het Europees klimaat- en energiebeleid.

Pagina's

Abonneren op RSS - Europa

Update

Wij houden je graag op de hoogte van het belangrijkste klimaatnieuws.

AANMELDEN