Europarlement scherpt Europees energiebeleid aan

Het Europees Parlement stemde woensdag over drie stukken wetgeving die de ruggengraat vormen voor de Europese Energie-unie en Europees beleid op energiebesparing en duurzame energie tot 2030 vastleggen. “Ondanks dat de EU-landen op de rem blijven staan, ligt er nu een bescheiden voorstel van het Europarlement om richting het klimaatakkoord van Parijs te bewegen”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout.

Stemming in het Europees Parlement

Eickhout is rapporteur op een van de onderdelen uit het omvangrijke pakket aan wetgeving. Hij stelt vast dat het Europarlement meer ambitie vraagt van de EU-landen om klimaatbeleid te realiseren. We bespreken de hoofdpunten.

1. Energiebesparing

Als het aan het Europarlement ligt, dan moet Europa in 2030 flink zuiniger omgaan met energie. “Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je hoeft op te wekken. Energiebesparing is een razend effectief middel tegen klimaatverandering”, stelt Eickhout. Het Europarlement wil 35 procent zuiniger met energie omspringen in 2030.

2. Duurzame energie

Ook wil het Europarlement de doelstelling voor duurzame energie in 2030 aanscherpen naar 35 procent, maar in de verdere uitwerking bleek het minder ambitieus. Deze doelstelling wordt niet vertaald naar nationaal bindende doelstellingen, zoals nu wel het geval is. Eickhout voorspelt dat daardoor de energiemarkt in Europa scheef gaat lopen:

“Landen die al volop in de transitie zitten zullen op de goede weg doorgaan, terwijl de twijfelaars blijven hangen. Vervolgens hindert dat een goed functionerende Europese energiemarkt.”

3. Biobrandstoffen

Een belangrijk onderdeel van de wetgeving op duurzame energie, zijn de regelingen omtrent bio-energie. Het Europarlement steunt het voorstel van Eickhout om vanaf 2021 geen palmolie meer te gebruiken. “Een overwinning,” aldus Eickhout. Voor Europese gewassen - die net zo goed voor schade zorgen - is het Europarlement echter een stuk conservatiever. Het wil per EU-land een jaarlijkse limiet opleggen op hetzelfde niveau dat ze in 2017 hebben gebruikt. “Al geeft dat investeerders wel een duidelijk signaal dat er geen groeimarkt in zit”, concludeert Eickhout.

4. Biomassa

Wat betreft de bijstook van bomen in kolencentrales weigerde een meerderheid van de Europarlementariërs striktere EU-regels in te voeren. Bosbouw is een nationale competentie en dat was een belangrijke reden voor Scandinavische landen om een flinke tegenlobby op te zetten. “Het zal dus een strijd binnen de lidstaten zelf blijven om de idiote praktijk van bomen verbranden in kolencentrales aan te pakken,” aldus Eickhout.

5. Planning en toezicht 

Tot slot stemde het Europarlement ook nog over wetgeving die de gezamenlijke planning en toezicht van de Energie-unie regelt. Daar nam het Europarlement een aantal razend ambitieuze voorstellen van de Europese Groenen over. Zo wil het Europees Parlement wettelijk vastleggen dat de EU uiterlijk in 2050 CO2-neutraal moet zijn. Daarnaast is dit de eerste keer dat er een voorstel voor een CO2-budget op Europees niveau op tafel komt. 

Eickhout: “Om ver onder de twee, of zelfs anderhalve graden te blijven, zoals het klimaatakkoord ons verplicht, kunnen we nog maar een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Het Europees Parlement wil dit deel voor de EU berekenen en als grens vastleggen.”

“Overleeft dit de onderhandelingen met de EU-landen, dan zou dat baanbrekend zijn.”

Update

Wij houden je graag op de hoogte van het belangrijkste klimaatnieuws.

AANMELDEN

Klimaatmores

Bas Eickhout schreef Klimaatmores, daarin geeft hij een blik achter de schermen op de klimaattoppen.

Klimaatmores
Bestel via Libris.nl