klimaatbeleid

Teleurstellend voorstel Europese Commissie om per land uitstoot broeikasgassen te verminderen

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is niet te spreken over voorstel van de Europese Commissie waarin per EU-land doelstellingen voor de periode 2021-2030 staan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. “Als het aan de Europese Commissie ligt dan mogen lidstaten zich letterlijk achter bomen gaan verschuilen bij de aanpak van klimaatverandering.”

Klimaatonderzoek: Nederland moet aan de bak

Nederland moet aan de bak

Nederland presteert al jaren onder de maat op klimaatbeleid. Ook dit jaar zet staat Nederland weer bijna onderaan de Europese Climate Change Performance Index.

Nederland wederom slechtste jongetje van de klimaatklas

Wederom blijkt dat Nederland tot de slechts presterende landen van Europa behoort als het gaat om klimaatbeleid. Nederland en Luxemburg zijn de enige twee EU-landen die twee van de drie doelstellingen niet gaan halen, elk ander EU-land doet het beter. Zo blijkt uit een rapport van het European Energy Agency (EEA).

Europees Parlement wil meer ambitie op klimaattop in Parijs

Stemmingen in het Europarlement

“Het Europees Parlement wil meer ambitie van Europa zien dan hetgeen de Europese milieuministers vorige maand afspraken.” Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat een ruime meerderheid van het Europees Parlement zich schaarde achter een ambitieuze visie voor het nieuwe wereldwijde klimaatakkoord dat eind dit jaar in Parijs gesloten moeten worden.

EU-onderhandelingsmandaat voor klimaattop Parijs schiet te kort

De Europese milieuministers bij elkaar.

Europarlementariër Bas Eickhout betreurt het dat de Europese milieuministers vrijdag de kans niet grepen om tot een ambitieuzere uitkomst te komen voor het onderhandelingsmandaat van de EU bij de klimaatonderhandelingen in Parijs. Eind van dit jaar komen regeringsleiders daar bijeen met als doel om tot een bindend klimaatakkoord te komen om zo de temperatuurstijging onder de twee graden te houden.

Klimaatbeleid in Nederland en Europa

Klimaat houdt zich niet aan grenzen, daarom werken we samen in de EU; maar ook Nederland moet aan de slag.

G7 over klimaat: Mooie woorden vragen om concrete acties

De leiders van de G7

De zeven grootste industrielanden (de G7) publiceerde maandagmiddag haar slotverklaring. Het gedeelte over klimaatverandering miste cruciale details, maar ook de algemene bewoording die er wel in staat, vraagt om een verandering van koers. Europarlementariër Bas Eickhout: “Waar het om draait is dat deze algemene woorden omgezet woorden in concrete acties.”

Europese Commissie presenteert roadmap klimaattop Parijs; ambitieniveau moet omhoog

De Europese Commissie presenteerde woensdag haar plannen voor de strijd tegen klimaatverandering na 2020. De lancering van deze roadmap is een belangrijke stap naar de internationale klimaattop in Parijs aan het eind van dit jaar. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat Europa nu al werkt aan een strategie voor de klimaatonderhandelingen, al moet het ambitieniveau nog flink opgekrikt worden.

Klimaatfonds voor ontwikkelingslanden: Belofte maakt schuld

Een aantal laden deden eind vorige maand in Berlijn de belofte om het klimaatfonds verder te vullen. Dit klimaatfonds is nodig om ontwikkelingslanden te helpen bij de gevolgen van klimaatverandering en om ze de juiste impuls te geven, zodat hun economieën duurzaam kunnen groeien. Veel van de ontwikkelingslanden die nu groeien doen dat meestal met vervuilende industrie, vaak om hen de kennis en de middelen ontbreekt om op een minder vervuilende wijze hun economie te stimuleren.

Eickhout wil Canadese teerzandolie weren uit Europa

Als het aan de Europese Commissie ligt, dan gaat de deur voor het extreem vervuilende teerzandolie uit Canada wagenwijd open. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout probeert daar aanstaande woensdag in de milieucommissie van het Europarlement een stokje voor te steken door bezwaar te maken tegen de richtlijn die gaat over de kwaliteit van transportbrandstof.

Pagina's

Abonneren op RSS - klimaatbeleid