Klimaatupdate: Dinsdag 15 november

Dag 2 zit erop. De gebruikelijke dinsdag van een klimaattop. Er gebeurt heel veel en toch weer niks. Iedereen zat in spanning te wachten op een anouncement van Trump, maar die kwam niet. De stress zit er behoorlijk in, blijkt. Ondertussen zou je hopen dat Europa het leiderschap dat zij verloren had aan Obama en China snel zou terugpakken. Maar helaas, ook Europa durft nog geen grote stappen te zetten.

En daarmee loopt de EU het risico dat de ontwikkelingslanden zich aan China binden. En die vindt het prachtig. Jaren hingen ze aan de rem, jaren lang zijn de met de VS de grootste vervuilers van de wereld en nu maken hun recente investeringen in een duurzame energie hen opeens de leider van de strijd tegen klimaatverandering. Zo snel kan het dus opeens gaan. Cynisch misschien, maar duidelijk is wel dat de rest van de wereld gewoon wil overgaan tot implementatie van de Paris Agreement.

John Kerry

Woensdag zullen alle ogen gericht zijn op John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die dan - waarschijnlijk 14u Nederlandse tijd - een persconferentie zal geven. Naar verluid een speech van driekwartier waar de hele legacy van de VS rond klimaat zal passeren. Ik hoop dat de servers bij COP22 het aankunnen want iedereen die ook maar enige interesse heeft in klimaat of geopolitieke verhoudingen zal inschakelen op de livestream van deze speech.

Waarom houdt hij Kerry eigenlijk niet plenair vraag je je misschien af? Nou, dat is dan wel weer geestig. Plenair spreken de regeringsleiders zoals de Franse president François Hollande, Mohammed VI van Marokko en Ban Ki Moon van de VN. En His Excellency Mr. Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi, Prime Minister of Samoa. En His Eminence Cardinal Pietro Parolin, Prime Minister of the Holy See. En Kerry, die past niet in dat hiërarchische rijtje van de VN thuis. Je mag dan wel een groot land zijn, maar je bent minister. Hoe krijg je dan toch alle ogen op je gericht zullen ze zich hebben afgevraagd: nou zo dus.

Hotdogtent

De organisatie was ook niet helemaal berekend op het aantal geïnteresseerden. Marokko wilde vooral het Akkoord van Parijs vieren en hadden niet op partypooper Donals Trump gerekend. De catering stopt dan ook om 20u, maar dinsdag was er na 18u al nauwelijks meer iets te krijgen. Wat blijkt. Marokko verwachtte 10.000 man, maar het werden er 24.000 en de vergaderingen gaan zoals altijd door tot laat in de avond. En dan zijn we nog maar halverwege de politieke week van de top. Ik denk terug aan Kopenhagen waar ik meemaakte dat de Spaanse premier en de voorzitter van de Europese Commissie naar de hotdogtent werden verwezen vlak voor de grote finale op vrijdag. Het zou zo maar hetzelfde kunnen gaan. Behalve dat er hier niet eens een hotdogtent voor noodgevallen is.

Concreet ligt er nauwelijks iets op tafel. Het komt er feitelijk op meer dat afspraken over afspraken hoe afspraken te maken iets erop vooruit is gegaan. Over de eerste afspraak is men het eens. Daar leeft geen ijsbeer een minuut langer van. Maar goed, zo gaan de dinsdagen altijd. Vandaag, woensdag wordt een spannende dag en normaal gesproken kan het alle kanten opgaan. Wij hopen natuurlijk dat we nu echt stappen gaan zitten. Ik volg het op de voet en zodra er iets gebeurt: ik laat van me horen.

Klimaatmores

Bas Eickhout schreef Klimaatmores, daarin geeft hij een blik achter de schermen op de klimaattoppen.

Klimaatmores
Bestel via Libris.nl