klimaatverandering

Klimaatverandering

Door menselijk handelen warmt de aarde op. Omdat de gevolgen van klimaatverandering groot zijn, moeten we de opwarming onder twee graden houden.

Klimaatverandering: waarom twee graden zo belangrijk zijn

Het klimaat op onze aarde verandert en dat komt door ons menselijk handelen, daar zijn bijna alle wetenschappers het over eens. De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn groot en ze ontvouwen zich sneller dan verwacht. Daarom moeten we er alles aan doen om de opwarming van de aarde onder twee graden te houden.

Klimaatcollege: scepsis en oplossingen

Oog voor het klimaat

De GroenLinks-werkgroep Exact organiseerde vijf lezingen van vooraanstaande deskundigen over klimaatverandering, één van de grootste uitdagingen van onze tijd vanuit verschillende oogpunten bekeken.

Terwijl het VN-klimaatpanel IPCC dit jaar voor de zoveelste keer de noodklok luidt en waarschuwt dat de gemiddelde wereldtemperatuur deze eeuw met 4 graden stijgt als we nu niet tot actie over gaan, lijkt de groep mensen die niet gelooft in klimaatverandering te groeien, aldus Jan Paul van Soest. Hij schreef De Twijfelbrigade en maakte het boek "expres dik, dan kun je er ook mee slaan". Een veelzeggend grapje.

Klimaatcollege: de staat van het klimaat

De GroenLinks-werkgroep Exact organiseerde vijf lezingen van vooraanstaande deskundigen over klimaatverandering, één van de grootste uitdagingen van onze tijd vanuit verschillende oogpunten bekeken.

Het staat inmiddels voor 97% van de klimaatwetenschappers als een paal boven water: wij mensen versterken met onze uitstoot van broeikasgassen de opwarming van het klimaat. Het goede nieuws is dat de opwarming nog beperkt kan worden tot minder dan 2 graden Celsius. Maar dan moeten alle landen gezamenlijk wel snel de uitstoot terugdringen met 40-70% in 2050 tot nul aan het eind van deze eeuw. Dat is de conclusie van het nieuwste rapport over klimaatverandering, dat het IPCC (het intergouvernementele panel van meer dan 2000 klimaatexperten dat de Verenigde Naties op dit vlak bijstaat) enkele weken geleden uitbracht.

Abonneren op RSS - klimaatverandering