Milieucommissie Europarlement steunt GroenLinks-plan voor lagere CO2-uitstoot vrachtwagens

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout kreeg donderdag steun van de Milieucommissie van het Europees Parlement om CO2-normen voor vrachtwagens aan te scherpen. “Een hogere ambitie is niet alleen absoluut noodzakelijk, maar ook haalbaar voor de transportsector.”

Eickhout: “We geven een duidelijke richting aan met minimumdoelen voor voertuigen zonder uitstoot of met weinig uitstoot voor 2025 en 2030. Zo weten fabrikanten ook waar ze aan toe zijn.” 

Het is de eerste keer dat er Europese wetgeving wordt vastgelegd over CO2-standaarden in deze sector. Tot 2025 moet die uitstoot van vrachtwagens met 20 procent omlaag. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 35 procent zijn teruggedrongen. Daarmee gaat de milieucommissie van het Europees Parlement verder dan de Europese Commissie. De Europese Commissie wil de CO2-uitstoot van vrachtwagens inperken tot slechts 15 procent in 2025 en 30 procent in 2030.

Europa loopt achter als het gaat om lagere uitstoot van vrachtwagens, zegt Eickhout. “Andere landen hebben al langer wetgeving om CO2-uitstoot van vrachtwagens terug te dringen. De transportsector neemt een kwart van de CO2-uitstoot in wegvervoer voor rekening. Sinds de jaren negentig worden vrachtwagens amper zuiniger en dat heeft gevolgen voor de CO2-uitstoot."

Update

Wij houden je graag op de hoogte van het belangrijkste klimaatnieuws.

AANMELDEN

Klimaatmores

Bas Eickhout schreef Klimaatmores, daarin geeft hij een blik achter de schermen op de klimaattoppen.

Klimaatmores
Bestel via Libris.nl