Nederland slaagt er telkens weer in zich te verschuilen

Bas Eickhout werd onlangs door een onafhankelijke jury van duurzaamheidsexperts op nummer 1 in de Duurzame 100 van Trouw gezet. Voor deze krant schrijft Eickhout tijdens de klimaattop af en toe een blogbericht. Uiteraard linken we ze ook vanuit deze klimaatwebsite.

Dat de Verenigde Staten en China onlangs een deal sloten over het beperken van de uitstoot van broeikasgassen zorgde voor feestvreugde. Maar de vooruitzichten dat een deal, volgend jaar in Parijs, de temperatuurstijging onder de twee graden houdt, zijn nog allerminst goed. Bij het begin van de tweede en laatste week is duidelijk: er is een veel hoger ambitieniveau nodig om te komen tot wat wetenschappelijk noodzakelijk geacht wordt. Nederland lijkt zich ondertussen achter de dijken verschuilen.

Transparantie over nationaal beleid

Bij de klimaattop in Lima zullen de deelnemende landen moeten laten zien wat hun nationale bijdrage zal zijn. Al die beloftes van landen zullen vervolgens gekwantificeerd worden tot de hoeveelheid uitstoot per land en dat zal later ook gecontroleerd en gemonitord worden. De transparantie en kwantificering van de voorgenomen stappen zou ook de basis voor onderling internationaal onderzoek naar de haalbaarheid van de voornemens moeten zijn. Hoe dat vervolgens allemaal precies moet onder de vlag van de VN is een van de grote discussies die in Lima tot besluitvorming moet leiden. Want uiteraard zijn niet alle landen even happig op bemoeienis van andere landen.

Lees verder op de website van Trouw.