Stop met het bijstoken van hout om kolencentrales te ‘vergroenen’

Om de uitstoot van CO2 te verminderen, mogen kolencentrales biomassa bijstoken. De effecten op het klimaat zijn echter minimaal, terwijl het wel ten koste gaat van oude bossen en natuur. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout doet woensdag een ultieme poging om daar een eind aan te maken.

Hout

Dit is het tweede deel van een serie over het duurzame energiepakket waar het Europarlement aanstaande woensdag over stemt.

Het televisieprogramma Zembla liet onlangs zien hoe Europese kolencentrales worden ‘groengewassen’ door het bijstoken van gigantische hoeveelheden (en door de overheid gesubsidieerde) houtpellets. Deze pellets worden meestal uit de VS geïmporteerd, waar hele bomen in de versnipperaar verdwijnen.

Eickhout is namens het Europarlement verantwoordelijk voor het opstellen van wetgeving. Hij wil nu een eind maken aan de praktijk dat ‘nieuw’ hout in een kolencentrale kan verdwijnen. “Het is toch absurd dat we prachtige bossen kappen om kolencentrales te vergroenen? We hebben zoveel betere alternatieven voor onze energievoorziening.” Als het aan Eickhout ligt, dan mag voortaan alleen de bijstook van afval- en resthout worden meegeteld voor de duurzame energiedoelstelling.

Ook wetenschappers roepen op om het Europese beleid flink aan te scherpen, en het verbranden van volledige bomen uit te bannen. Deze week kwamen meer dan 600 wetenschappers met een oproep om de voorstellen van Eickhout te steunen. 

Maar de voorstellen van Eickhout stuiten op hevig verzet van Europarlementariërs vanuit Scandinavische landen: die menen dat Europa zich bemoeit met een nationale competentie, namelijk bosbouw. Terwijl juist de Scandinavische landen vaak een voorbeeld zijn van duurzame bosbouw; zij hebben dus weinig te vrezen van nieuwe wetgeving.

Woensdag stemt het Europarlement over de voorstellen van Eickhout. Laten de grote christendemocratische en sociaaldemocratische fracties hun oren hangen naar hun Scandinavische collega’s?

Het voorstel van Eickhout heeft ook gevolgen voor het Nederlands beleid. De Nederlandse kolencentrales kunnen hun energie niet langer groenwassen door hele bossen bij te stoken. Hoe stemmen de Nederlandse Europarlementariërs?

Update

Wij houden je graag op de hoogte van het belangrijkste klimaatnieuws.

AANMELDEN

Klimaatmores

Bas Eickhout schreef Klimaatmores, daarin geeft hij een blik achter de schermen op de klimaattoppen.

Klimaatmores
Bestel via Libris.nl