Teleurstellend voorstel Europese Commissie om per land uitstoot broeikasgassen te verminderen

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is niet te spreken over voorstel van de Europese Commissie waarin per EU-land doelstellingen voor de periode 2021-2030 staan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. “Als het aan de Europese Commissie ligt dan mogen lidstaten zich letterlijk achter bomen gaan verschuilen bij de aanpak van klimaatverandering.”

Het voorstel gaat over de uitstoot van broeikasgassen die niet onder het Europees emissiehandelssysteem ETS vallen: de zogenaamde Effort Sharing Regulation. Deze bindende nationale doelstelling gelden onder andere voor de uitstoot van transport, gebouwen, landbouw en afval. Bij elkaar zorgen deze sectoren voor ongeveer zestig procent van de totale uitstoot in Europa.

Klimaattop Parijs

Eickhout is teleurgesteld in het voorstel dat nu op tafel ligt: “Een half jaar geleden hebben we in Parijs een ambitieus klimaatakkoord gelosten.” De EU heeft zich daar verbonden aan doelstellingen die we alleen kunnen halen door een fiks aantal versnellingen bij te schakelen.

“Helaas zien we nu dat de Europese Commissie met beleidsvoorstellen komt die doen alsof die klimaattop nooit heeft plaatsgevonden. Als we het tempo van dit voorstel volgen dan blijven we niet onder de limiet van twee graden opwarming.”

Compenseren

Eickhout maakt zich ernstig zorgen over het feit dat de Europese Commissie voorstelt om permanente uitstoot van fossiele brandstoffen te compenseren door tijdelijke opslag van CO2 in bodem en bomen te stimuleren. Landen kunnen bijvoorbeeld credits verdienen voor het planten van bomen, waardoor ze hun CO2-uitstoot minder hoeven terug te dringen.

Eickhout: “Dit is een volkomen verkeerde aanpak. Om een simpel voorbeeld te geven: één bosbrand en alle opgeslagen CO2 is weer terug in de atmosfeer. Ik ben absoluut voor het stimuleren van bosgroei, maar het mag nooit een excuus zijn om andere sectoren uit de wind te houden.” Alle economische sectoren moeten verplicht worden hun uitstoot te verminderen. Dat is goed voor innovatie en goed voor het klimaat, stelt Eickhout.

Klimaatmores

Bas Eickhout schreef Klimaatmores, daarin geeft hij een blik achter de schermen op de klimaattoppen.

Klimaatmores
Bestel via Libris.nl