Verenigde Staten

Eickhout naar eerste klimaattop van 'niet-landen' in Californië

Voor de eerste keer in de geschiedenis vindt er in San Francisco een wereldwijde klimaattop plaats die volledig gericht is op zogeheten ‘non-state actors’. Het gaat om organisaties (lokale overheden, steden, ngo’s, investeerders) die niet aan de onderhandelingstafel van een reguliere klimaattop zitten maar wel klimaatbeleid kunnen voeren. Deelnemers zijn onder andere de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, VN speciaal gezant Michael Bloomberg en Europarlementariër Bas Eickhout. 

Vacature: vervanging voor de Verenigde Staten gezocht (v/m/x)

Het feit dat we het Parijsakkoord hebben, is te danken aan de bilaterale relaties tussen China en de Verenigde Staten onder Obama. Nu deze motor achter de klimaatonderhandelingen is weggevallen, is het stukken moeilijker geworden om tot concrete afspraken te komen. De EU staat te popelen om de positie van de VS over te nemen. De Chinezen kijken echter de kat uit de boom. Het is als met elke andere relatie: het gaat om vertrouwen. 

Amerikaanse staten en steden overschaduwen fossiele inzet van Trump

Trump zegt het klimaatakkoord op

Het is de eerste klimaattop met president Donald Trump aan het roer in de Verenigde Staten. Iedereen vraagt zich af wat dat betekent voor de klimaatonderhandelingen: Liggen de VS dwars? Krijgt Trump steun van andere regeringsleiders? De antwoorden op deze vragen bepalen voor een aanzienlijk deel het succes van de COP23. We maken een tussenbalans op.

Maandag 13 november: Een rondje langs de velden

Oud-burgemeeste Bloomberg van New York

We zijn gearriveerd in Bonn, bij de drieëntwintigste klimaattop. Het is nog relatief rustig vandaag, morgen komt de grote hoos met politieke vertegenwoordigers. Vorige week is al op ambtelijk niveau flink onderhandeld over de verder uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs. Daar zijn concrete afspraken voor nodig, en natuurlijk geld.

Trump stapt uit het Parijsakkoord: Wat zijn de gevolgen?

Keer op keer kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij een besluit zou nemen over het klimaatakkoord. En keer op keer stelde hij het weer uit. Nu weten we definitief wat z’n plannen zijn. Maar hoe gaat het nu precies verder in de Amerikaanse politiek? En wat zijn de gevolgen voor het klimaatakkoord? We beantwoorden de meestgestelde vragen.

John Kerry

Wie komt er na John Kerry?

Daar staat ie dan. John Kerry. Sinds de begin jaren zeventig al bezig met het milieu en het klimaat. Hij ontmoette zijn vrouw in Rio, in 1992 op de conferentie Duurzame Ontwikkeling. Als minister van Buitenlandse Zaken voor de Verenigde Staten stak hij op deze klimaattop een ijzersterke speech af over zijn legacy.

Klimaatupdate: Maandag 14 november

In Marrakesh is de UNFCCC begonnen aan haar tweede week van de klimaattop. Dat is de week waarin de onderhandelingen op politiek niveau starten en ik ben weer van de partij. En het valt niet te ontkennen: Donald Trump hangt als een donkere schaduw over de onderhandelingen heen.

Na Trump: Dit is het moment om nog knopen door te hakken

Na Trump: Dit het moment om nog knopen door te hakken, kan Europa het initiatief nemen?

Ook op de klimaattop in Marrakesh was de verkiezing van Trump een schok. Maar langzaam begint bij de onderhandelaars het moment van ongeloof weg te ebben: Een aantal begint zich te realiseren dat deze klimaattop het laatste moment is om met het onderhandelingsteam van Obama zaken te doen. Het proces dat normaal zo stroperig gaat, zou daardoor juist kunnen versnellen. Als de politieke wil er tenminste is. Maar er zullen ook delegaties zijn die op de rem trappen. Waarom moeten landen afspraken maken als de grootste economie niets gaat doen?

De schaduw van Trump overheerst in Marrakesh

Ook klimaattop kijkt naar Trump

Maandag ging COP22 in Marrakesh van start. Twee weken lang onderhandelen diplomaten en politici over de uitwerking van de details van het Parijsakkoord. Eerste punt op de agenda: het vaststellen van een tijdschema waarbinnen die onderhandelingen moeten zijn afgerond. Veel vordering gaat er echter niet gemaakt worden deze eerste twee dagen. Ook in in Marrakesh zijn alle ogen gericht op de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

Abonneren op RSS - Verenigde Staten

Update

Wij houden je graag op de hoogte van het belangrijkste klimaatnieuws.

AANMELDEN